Begynderkursus

Bliv biavler

- begynderkursus


Holbæk & Omegns Biavlerforening holder begynderkursus i biavl hvert forår.


På kurset bliver du undervist i teori - og den vigtigere praktiske biavl - som det er svært selv at lære online. Det er vores erfaring at biavl bedst læres ved at følges med en erfaren biavler - skulder ved skulder igennem et helt kalenderår. Derfor vil du, så at sige, komme i mesterlære hos en fast, dygtig og erfaren statsautoriseret kyndig biavler med undervisningserfaring. Du, din lærer og en lille gruppe andre begyndere følges ad igennem et helt bi-år - som starter i marts måned og slutter året efter - ofte i april måned. Et ganske unikt og særligt kvalitets tilbud som Holbæk & Omegns Biavlerforening tilbyder de optagne på begynderkurset. 


Vores skolebigård ligger i Nyvang i Holbæk. Der er undervisning og kontakt spredt ud over et helt kalenderår, men den praktiske uddannelse foregår primært mandag aften fra kl. 18.00 fra maj-august (varighed ca. 1½ time-2 timer) På kurset lærer du også om honning - og dens vej til honningglasset - via to høstdage, hvor du også får et glas friskslynget honning med hjem - en ganske særlig delikatesse.


Desuden får du hos os yderligere indsigt i at der findes ca. 300 biarter i vores kongerige. Du får god indsigt i at biodiversitet er essentiel og det er vigtigt i disse tider hvor vores insekter er pressede.


Vi hjælper dig med viden om dragt, handsker og udstyr og hvor det kan købes. Det gør vi på introduktionsdagen der afholdes i marts måned. Så lad være med at anskaffe dig alt muligt udstyr - for vi vil gerne hjælpe dig med at købe noget ordentligt, og her kan du bruge vores erfaring til at få en god begyndelse. Vi har også nogle få bifamilier vi normalt kan sælge skulle du være interesseret, ellers kan vi henvise dig til medlemmer der sælger bier.


Prisen for optagelse på vores begynderkursus udgør kr. 1.000,-/person (2024) for et helt kalenderår. Du skal derudover selv anskaffe dig en bidragt og gummihandsker beregnet til bier - for at kunne deltage, Bi-dragten skal du købe hos en materielforhandler og gummihandskerne kan du købe ved kursusstart hos os til en rimelig mønt. Deltagergebyret tilbagebetales ikke, når optagelse har fundet sted. Vi beder venligst om at handskerne du bruger i vores bigård - KUN bruges i vores bigård så der ikke uforvarende spredes evt. bi-sygdomme. 


Er du interesseret - så send en mail til bestyrelse@holbaekbiavlere.dk, med en kort beskrivelse af hvorfor du ønsker at blive biavler. Send dit telefonnummer, mailadresse og postadresse med - så vi kan kontakte dig.


Da vi er en frivillig forening der drives af frivillig, ulønnet arbejdskraft har vi normalt desværre ikke mulighed for at optage alle ansøgere, og vi forbeholder os retten til at udvælge de kandidater som vi tror vil fremme biodiversiteten og foreningens fremgang mest muligt.


Medlemsskab af foreningen kan vente...

Betaling af deltagergebyr til vores begynderkursus, betyder ikke at du indmelder dig i vores biavlerforening.. Du køber et begynderkursus i biavl. Der er forskel på at være på begynderkurus, og være medlem af vores biavlerforening. Det er ikke nødvendigt at være medlem af foreningen for at deltage i kurset.


Anskaffer du dig bier imens du går på vores begynderhold, anbefaler vi at du også melder dig ind i foreningen. Du vil under kurset blive oplyst om de mange fordele du får som organiseret biavler. - som medlem af Danmarks Biavlerforening - og Holbæk & Omegns Biavlerforening. Et medlemsskab af disse to foreninger koster pt.samlet kr. 875,00 årligt Der er ofte ca.½ pris hvis du melder dig ind i sensommeren. Et medlemsskab giver så meget igen, hvilket vi fortæller om på begynderkurset.


Den vigtige bestøvning

Biavl bringer dig særligt tæt på naturen og vi ser at mange får godt fat i øko-innovationen, Biavl er en spændende og samfundsnyttig hobby, hvor du er med til at bevare vores vigtige bestøvere. Bestøvningen af vores Kongerige, er grundlag for meget af det der ligger oppe over i vores samfund. Vidste du f.eks. at vi kan takke vores bestøvere for hver tredje mundfuld vi mennesker indtager? Man anslår at værdien af biernes bestøvning udgør 2-3 milliarder kroner. Vil du være med til at forsyne mennesker, husdyr og vilde dyr og fugle med god, sund og velsmagende mad? Som forbrugere er vi alle afhængige af god og effektiv bestøvning - et studie anslår at min. 427.000 mennesker får mangelsygdommen og dør for tidligt pga. de konsekvenser nedgangen i bestøvermassen pt. fører med sig.
Om at være på begynderkursus


Marias erfaring...


Om Maria

44 år og bor på en nedlagt landejendom mellem Holbæk og Kalundborg. Maria bor sammen med sin mand og deres to drenge på 11 og 14 år. Til dagligt arbejder Maria på Holbæk sygehus som bioanalytiker.


Hvorfor ville du gerne være biavler?

Fordi jeg elsker naturen og er fascineret af tanken om selvforsyning. Jeg har mange frugttræer og buske, som jeg gerne vil have bestøvet. Jeg elsker honning og jeg ville gerne prøve at lave produkter af bivoks.


Hvad fik du ud af at være på begynderkursus i Holbæk & Omegns Biavlerforening?

Da jeg besluttede mig for at jeg ville være biavler, tilmeldte jeg mig begynderkurset i Holbæk & Omegns Biavlerforening. Jeg havde rigtig mange spørgsmål til denne nye verden, men jeg fik svar på dem alle igennem de dygtige undervisere. Kurset startede med teori undervisning, som gav en god basis viden. Efterfølgende fik vi praktisk undervisning i skolebigården en gang om ugen og her lærte jeg hvordan jeg skulle passe bier, så jeg efterfølgende kunne gå hjem og prøve det af på mine egne bier. Honning høsten var også noget af det jeg var spændt på om jeg kunne finde ud af. Men dette lærte vi også i biavlerforeningen i form af fælles honning høst dag.
Men det var ikke kun til møderne jeg fik råd og vejledning. Flere gange har jeg haft brug for et råd eller en vurdering af en erfaren biavler og hver gang har jeg fået hjælp telefonisk enten af underviserne eller af en foreningens andre medlemmer. Hjælpen er aldrig langt væk i HOB. Der er en tryg og varm stemning i foreningen, hvor man føler sig velkommen og her er ingen spørgsmål dumme.


Hvad er det bedste ved at være nyere biavler?

Det bedste ved at være ny biavler er begejstringen for denne nye verden. Når jeg er ude og gå en tur har jeg flere gange taget mig selv i at tænke: ih sikke nogle skønne blomster, så er der mad til bierne.
Bierne er så fascinerende og jeg nyder at se dem flyve rundt og samle pollen og nektar i havens blomster. Jeg synes allerede, jeg kunne mærke på mængden af min frugthøst i år, at blomsterne er blevet bedre bestøvet.
Og så er det jo rigtig dejligt at høste sin egen honning. Og den blev så populær hos venner og bekendte at jeg hurtigt fik udsolgt årets høst.